Τα παγωμένα νησιά που κάνουν στροφή στην οικονομία τους

Μια ομάδα νησιών της Νορβηγίας, που απέχει περίπου 1.200 χιλιόμετρα από τον Βόρειο Πόλο, έχει βάλει ως στόχο την προώθηση των νέων τεχνολογιών, του τουρισμού και της επιστημονικής έρευνας, σε μια προσπάθεια μείωσης της εξάρτησης από την εξόρυξη άνθρακα, η οποία στήριζε την απομονωμένη οικονομία επί δεκαετίες.

Λόγω του υψηλού κόστους, η Νορβηγία περιόρισε σημαντικά πέρυσι την εξόρυξη άνθρακα στο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ και αναζητά εναλλακτικούς τρόπους για την απασχόληση των περίπου 2.200 κατοίκων των νησιών, που αποτελούν σπίτι και για τις πολικές αρκούδες.

ARCTIC2

ARCTIC3

Ένας από τους τρόπους αυτούς είναι και η επιστήμη: Στο Ny-Alesund, επιστήμονες από 11 χώρες, ανάμεσα στις οποίες η Νορβηγία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ινδία και η Νότια Κορέα επικεντρώνονται σε ζητήματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή.

ARCTIC4

ARCTIC5

Το Ny-Alesund χτίστηκε αρχικά γύρω από ένα ανθρακωρυχείο, το οποίο έκλεισε όταν 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε δυστύχημα που σημειώθηκε το 1962. Τα παλιά ξύλινα κτίσματα παραμένουν, καθώς και το τρένο που μετέφερε τον άνθρακα.

ARCTIC6

ARCTIC7

Μία ακόμη λύση που προωθείται για την οικονομία της περιοχής είναι ο τουρισμός. Πέρυσι, 60.000 τουρίστες επισκέφτηκαν τα νησιά, αριθμός σημαντικά αυξημένος σε σχέση με τους 41.000 το 2008.

ARCTIC8

ARCTIC9

«Νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε μια χαρά χωρίς τον άνθρακα», δηλώνει στο πρακτορείο Reuters δήμαρχος της περιοχής, προσθέτοντας πως το ψάρεμα μπορεί επίσης να βοηθήσει σημαντικά τα νησιά.

ARCTIC10

ARCTIC11


Πηγή: newsbeast.gr