Ο εντυπωσιακός υπόγειος καταρράκτης Ruby

Στα 700 μέτρα κάτω από το έδαφος της οροσειράς Lookout στο Σατανούγκα του Τενεσί στις ΗΠΑ μπορεί να δει κανείς ένα μοναδικό και συνάμα άκρως εντυπωσιακό φυσικό φαινόμενο. Έναν υπόγειο καταρράκτη που λέγεται Ruby και καθηλώνει με την ομορφιά του τους επισκέπτες.

Ο καταρράκτης ανακαλύφθηκε το 1928 από τον Leo Lambert και μια ομάδα σπηλαιολόγων οι οποίοι έμειναν έκπληκτοι μπροστά στο θέαμα. Αν και το σπήλαιο είχε εξερευνηθεί νωρίτερα, δεν είχαν φτάσει ωστόσο οι έρευνες και στον, σπάνιας ομορφιάς, καταρράκτη. Το σημείο άνοιξε για το κοινό το 1930 και σήμερα ο καταρράκτης Ruby, που πήρε το όνομά του από τη γυναίκα του Lambert, δέχεται χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο αποτελώντας ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της περιοχής για 85 χρόνια. Ωστόσο το 1935 είχε κλείσει προσωρινά γιατί δεν προσέλκυε τόσους τουρίστες όσους αναμενόταν. Ο ηλεκτρικός φωτισμός ωστόσο που τοποθετήθηκε αργότερα έκανε το σπήλαιο στο οποίο βρίσκεται και ο καταρράκτης ένα από τα πρώτα πιο εξοπλισμένα αξιοθέατα της περιοχής και έτσι η φήμη του άρχισε σταδιακά να εξαπλώνεται.

Στο τέλος του σπηλαίου όπου καταλήγει ο καταρράκτης δημιουργείται μια λίμνη που κάνει ακόμη πιο ονειρικό το σκηνικό. Το σπήλαιο στο οποίο βρίσκεται ο καταρράκτης δημιουργήθηκε με τον σχηματισμό της οροσειράς Lookout. Περίπου 200 έως 240 εκατομμύρια χρόνια πριν, η ανατολική περιοχή του Τενεσί ήταν καλυμμένη με μια ρηχή θάλασσα, τα ιζήματα των οποίων είχαν σαν αποτέλεσμα τελικά τον σχηματισμό ασβεστολιθικών πετρωμάτων. Αργότερα σύμφωνα με τους επιστήμονες ακολούθησε διάβρωση και έτσι δημιουργήθηκε η τρέχουσα τοπογραφία. Το ρεύμα που δημιουργεί τον εντυπωσιακό καταρράκτη εικάζεται ότι εισήλθε λίγα χρόνια αργότερα στο σπήλαιο.

Ολόκληρο το σπήλαιο είναι επίσης γεμάτο με σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Γεωλογικοί σχηματισμοί και εντυπωσιακές εικόνες από ασβεστόλιθους συνθέτουν το μέρος που ρέει ο καταρράκτης. Ο Ruby και το συγκρότημα των σπηλαίων στην οροσειρά Lookout έχουν χαρακτηριστεί ως Εθνικό Ιστορικό Ορόσημο και αποτελούν σταθερά πόλο έλξης τουριστών αλλά και φωτογράφων που θέλουν να απαθανατίσουν το θέαμα.

Δείτε εικόνες από τον καταρράκτη και το σπήλαιο...

spodkaj2 spodkaj3 spodkaj4 spodkaj5


Πηγή: newsbeast.gr