Το φυτό με το όνομα Τζέιμς Μποντ και η σφήκα Μπραντ Πιτ

Μερικά φυτά και ζώα έχουν πιο διάσημα ονόματα από ό,τι άλλα είδη, όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους και γι' αυτό ευθύνονται οι βιολόγοι που συχνά τα βαφτίζουν με ονόματα διάσημων προσωπικοτήτων.

Τα νέα «κρούσματα» αφορούν ένα φυτό που πήρε το όνομα του Τζέιμς Μποντ και μια σφήκα που λέγεται Μπραντ Πιτ.

Η Τζεϊμσμποντία (Jamesbondia) είναι μια κατηγορία ανθοφόρων τροπικών φυτών της Καραϊβικής και της Κεντρικής Αμερικής. Οι «νονοί» της είναι οι Ι.Σάντζεζ-Πίνο και Ντ.Ιαμόνικο που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βοτανολογίας «Plant Biosystems».

Το όνομα δόθηκε προς τιμήν του πραγματικού Τζέιμς Μποντ (1900-1989), ενός διακεκριμένου αμερικανού ορνιθολόγου, του οποίου το όνομα «έκλεψε» ο συγγραφέας Ίαν Φλέμινγκ -φανατικός ερασιτέχνης παρατηρητής πουλιών και ο ίδιος- για τον φανταστικό πράκτορά του «007». Ο Μποντ - ο πραγματικός- μελετούσε ενδελεχώς τα πουλιά στις περιοχές όπου ενδημεί η «Τζεϊμσμποντία».

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού στη Νότια Αφρική ένα άγνωστο έως τώρα είδος παρασιτικής σφήκας, μήκους μόλις δύο χιλιοστών και καφε-μαύρου χρώματος, πήρε το όνομα του διάσημου ηθοποιού του Χόλιγουντ Μπραντ Πιτ (επιστημονικά Conobregma bradpitti).

Την ιδέα είχε η καθηγήτρια Μπουντίκα Μπούτσερ του Πανεπιστημίου Τσουλαλονγκόρν της Ταϊλάνδης, η οποία, όπως είχε, το είχε καημό από τότε που μελετούσε ατελείωτες ώρες στο εργαστήριό της κάτω από ένα πόστερ του Μπραντ Πιτ!


Πηγή: newsbeast.gr