Θανατώθηκε απειλούμενος γορίλας μετά την πτώση αγοριού στο κατάλυμά του σε ζωολογικό κήπο

Οργή και πολλά ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια του Ζωολογικού Κήπου του Σινσινάτι, στο Οχάιο, προκάλεσε η θανάτωση γορίλα απειλούμενου είδους αφότου ένα 4χρονο αγόρι βρέθηκε μέσα στο χώρο όπου ζούσε.

Περισσότερες από 2.000 υπογραφές συγκεντρώθηκαν στον ιστότοπο Change.org σε κείμενο δριμείας κριτικής στην αστυνομία του Σινσινάτι και τον ζωολογικό κήπο για τη θανάτωση του ζώου ενώ οι υπογράφοντες ζήτησαν οι γονείς του παιδιού να «θεωρηθούν υπεύθυνοι για τις πράξεις τους διότι δεν επιτήρησαν το παιδί τους».

Η αστυνομία του Σινσινάτι ανακοίνωσε ότι δεν είχαν απαγγελθεί κατηγορίες στους γονείς, αλλά αυτό θα μπορούσε να το κάνει κάποια στιγμή δικαστικός εισαγγελέας της κομητείας του Χάμιλτον.

Σελίδα στο Facebook με τίτλο «Δικαιοσύνη για τον Χαράμπε» είχε μέχρι χθες το απόγευμα συγκεντρώσει πάνω από 3.000 «like».

Ο γορίλας, που ζύγιζε 181 κιλά, θανατώθηκε με όπλο το Σάββατο δέκα λεπτά περίπου αφού πλησίασε το παιδί και άρχισε να το τραβάει. Το ζώο, που ονομαζόταν Χαράμπε, ανήκε σε είδος που τελεί υπό εξαφάνιση, των Δυτικών πεδινών γορίλων, και ο ζωολογικός κήπος σκόπευε να τον χρησιμοποιήσει για αναπαραγωγή του είδους.

Μάρτυρες δήλωσαν σε κανάλι της τοπικής τηλεόρασης ότι το παιδί είχε εκφράσει επανειλημμένα την επιθυμία του να βρεθεί με τον γορίλα στον ίδιο χώρο. Λίγο αργότερα, το αγόρι τρύπωσε μέσα από ένα φράγμα και έπεσε περίπου 3,7 μέτρα μέσα σε τάφρο γύρω από τον χώρο που κινούνταν ο γορίλας, από όπου τον άρπαξε ο Χαράμπε.

Ο πρόεδρος του ζωολογικού κήπου Θέιν Μέιναρντ είπε το Σάββατο ότι η ομάδα αντιμετώπισης επικίνδυνων ζώων του κήπου «πήρε μια δύσκολη απόφαση αλλά τη σωστή απόφαση γιατί έσωσαν τη ζωή του μικρού», διευκρινίζοντας ότι το ζώο σκοτώθηκε από σφαίρα όπλου του προσωπικού του ιδρύματος. Εξήγησε ότι επιλέχθηκε η θανάτωση του ζώου γιατί η δράση ηρεμιστικού που μπορούσε να χορηγηθεί με ειδικό όπλο θα χρειαζόταν χρόνο.

Οι αρχές του νοσοκομείου όπου νοσηλεύεται ο μικρός αρνήθηκαν να ενημερώσουν τους δημοσιογράφους χθες για τα τραύματά του ή να επιβεβαιώσουν αν βρισκόταν ακόμα στο νοσοκομείο.

Ο Μέιναρντ είπε πως ήταν η πρώτη φορά στα 38 χρόνια που ζουν γορίλες στον ζωολογικό κήπο που ένας άνθρωπος κατάφερε να μπει στο χώρο τους.

Σε άλλους ζωολογικούς κήπους, παρόμοια περιστατικά με άλλα ζώα έχουν καταλήξει σε τραγωδία ή σε τραυματισμούς των επισκεπτών. Μια εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση ενός 3χρονου αγοριού το οποίο έπεσε μέσα στον χώρο των γοριλών στον Ζωολογικό Κήπο Μπρούκφιλντ, κοντά στο Σικάγο, το 1996, όπου μια οκτάχρονη θηλυκή γορίλας ονομαζόμενη Μπίντι Χούα σήκωσε το αναίσθητο παιδί και το προστάτεψε από τους άλλους γορίλες. Η πράξη της της χάρισε τον τίτλο «Ήρωας της Χρονιάς» του περιοδικού Newsweek και τον τίτλο ενός από τα πιο «συναρπαστικά πρόσωπα» του περιοδικού People.


Πηγή: newsbeast.gr