Καύσωνας 3.000 βαθμών Κελσίου σε εξωπλανήτη!

Ο εξωπλανήτης «HD189733b», που βρίσκεται σε απόσταση 63 ετών φωτός από τη Γη, έχει θερμοκρασία στην ατμόσφαιρά του 3.000 βαθμούς Κελσίου και στο εσωτερικό του πνέουν ισχυρότατοι άνεμοι με ταχύτητα άνω των 1.000 χιλιομέτρων την ώρα (ενώ στη Γη δεν ξεπερνούν τα 400 χλμ/ώρα).

Οι επιστήμονες των πανεπιστημίων της Γενεύης και της Βέρνης, που έκαναν τις δημοσιεύσεις στα περιοδικά αστρονομίας και αστροφυσικής «Astronomy & Astrophysics» και «Astrophysical Research Letters», χρησιμοποίησαν τα όργανα ενός τηλεσκοπίου (HARPS) του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου στη Χιλή προκειμένου να κάνουν τις μετρήσεις τους για τον εξωπλανήτη HD189733b.

Η μέτρηση ακριβείας ανοίγει το δρόμο για να μελετηθούν πλέον οι ατμόσφαιρες και άλλων εξωπλανητών. Η νέα τεχνική βασίζεται στη φασματογραφική ανάλυση του χημικού στοιχείου νατρίου στην ατμόσφαιρα. Όπου υπάρχει ατμόσφαιρα, το νάτριο εκπέμπει μια διακριτή χημική «υπογραφή», από τις διαχρονικές μεταβολές της οποίας είναι δυνατό -με την βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών- να εξαχθούν πολύτιμα συμπεράσματα σχετικά με την ατμόσφαιρα ενός πλανήτη (πυκνότητα, πίεση, θερμοκρασία).


Πηγή: newsbeast.gr