Η ιστορία του τουκάν Grecia που ζει με προσθετικό ράμφος και έγινε ντοκιμαντέρ

Οι εικόνες του δύσμορφου τουκάν με το όνομα Grecia, από την Κόστα Ρίκα, έκαναν πέρσι το γύρο του κόσμου, δείχνοντας τον τρομακτικό τραυματισμό του και την απώλεια του μεγαλύτερου μέρους του πάνω μέρους του ράμφους του.

Σήμερα ο Grecia έχει αναρρώσει και επιστρέψει σε κάποιον βαθμό κανονικότητας χάρη στο τρισδιάστατα εκτυπωμένο ράμφος που αντικατέστησε το κομμάτι που είχε χάσει. Η ιστορία του έγινε ντοκιμαντέρ με τίτλο «Toucan Nation».

Το 40λεπτο φιλμ αφηγείται την ιστορία του Grecia  και αναδεικνύει το κίνημα που η περιπέτειά του πυροδότησε με αίτημα την αυστηρότερη νομική προστασία των ζώων και τις μεγαλύτερες ποινές στα περιστατικά κακοποίησής τους.

Ο Grecia ζούσε σε έκταση με αβοκάντο στην περιοχή Alajuela της πόλης Grecia, από την οποία πήρε και το όνομά του. Όταν τον πρωτοβρήκαν οι αγρότες πίστεψαν πως το είχε σκάσει από κάποιο κοντινό σπίτι καθώς έδειχνε εξοικειωμένος με την ανθρώπινη παρουσία. Αυτό το χαρακτηριστικό ίσως τον έκανε και ιδιαίτερα ευάλωτο, αναφέρει ένας από τους αγρότες στο ντοκιμαντέρ.

Μια μέρα του περασμένου Ιανουαρίου οι ίδιοι αγρότες βρήκαν το τουκάν με ένα τρομακτικό τραύμα στο ράμφος του και αμέσως ειδοποίησαν το υπουργείο Περιβάλλοντος. Το άτυχο πουλί μεταφέρθηκε στο καταφύγιο που έγινε τελικά και το μόνιμο σπίτι του και οι φροντιστές του του έδωσαν το όνομα της πόλης στην οποία είχε βρεθεί.

Καθώς προχωρούσε η ανάρρωση του, η ιστορία του εξακολουθούσε να τροφοδοτεί την οργή πολιτών τόσο στην Κόστα Ρίκα όσο και σε άλλες χώρες. Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί και την εξέλιξη της νομοθεσίας για την προστασία των ζώων, που θα προέβλεπε μεγαλύτερες ποινές και ακόμα και φυλάκιση για όσους κακοποιούν ή σκοτώνουν ζώα.

Οι κτηνίατροι και οι εθελοντές του καταφυγίου υπογραμμίζουν τη θέληση του Grecia να επιζήσει και να τα καταφέρει και αυτή ακριβώς η θέληση τους έκανε να ξεκινήσουν διεθνή εκστρατεία crowdfunding για το προσθετικό του ράμφος, που θα του επέτρεπε να τρέφεται μόνος του και να ζήσει μια κατά το δυνατόν φυσιολογική ζωή.

Το ράμφος του εκτυπώθηκε τελικά τρισδιάστατα στην εταιρεία 3D Systems του Charles W. Hull με έδρα στην Καλιφόρνια, με τη συνδρομή ομάδας designers, οδοντιάτρων, μηχανικών, ορνιθολόγων και άλλων επαγγελματιών!

Όπως καταγράφει το ντοκιμαντέρ, ο Grecia αντέδρασε θετικά στο προσθετικό ράμφος του, αν και θα παραμείνει σε ζωολογικό κήπο αφού οι ειδικοί δεν πιστεύουν πως μπορεί να επιβιώσει σε συνθήκες ελευθερίας.

toucan1 toucan2 toucan3 toucan4 toucan5 toucan6

ave


Πηγή: newsbeast.gr