Φάλαινα σπάει το παγκόσμιο ρεκόρ μετανάστευσης των θηλαστικών

Μία θηλυκή γκρίζα φάλαινα ταξίδεψε από την ανατολική ακτή της Ρωσίας έως το Μεξικό και πίσω ξανά, διασχίζοντας δύο φορές χωρίς διακοπή τον βόρειο Ειρηνικό ωκεανό, για να καλύψει μια συνολική απόσταση 22.511 χιλιομέτρων, μέσα σε 172 μέρες.

Οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για νέο παγκόσμιο ρεκόρ μετανάστευσης μεταξύ των θηλαστικών του πλανήτη, τουλάχιστον με βάση τα όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Έως τώρα, σύμφωνα με το Βιβλίο των Ρεκόρ Guinness, την... καλύτερη επίδοση κατείχε μια άλλη μεγάπτερη φάλαινα, που είχε διασχίσει 16.400 χιλιόμετρα.

Ο νέος κάτοχος του ρεκόρ ακούει στο όνομα «Βαρβάρα» και πλησιάζει στα ανοιχτά της ρωσικής νήσου Σαχαλίνης κάθε χρόνο για να τραφεί.

Ρώσοι και Αμερικανοί ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπρους Μέιτ του Ινστιτούτου Θαλασσίων Θηλαστικών του Πανεπιστημίου του Όρεγκον, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας «Biology Letters», της τοποθέτησαν ειδικό αισθητήρα που καταγράφει την πορεία της με τη βοήθεια δορυφόρου.

WOCHIT NEWS
Οι γκρίζες φάλαινες, που ζουν συνήθως στα ρηχά παράκτια νερά του Δυτικού Βόρειου Ειρηνικού, αντιμετωπίζουν κίνδυνο εξαφάνισης μετά τις πιέσεις που δέχτηκαν από τους φαλαινοθήρες κατά τον 20ο αιώνα.

Υπολογίζεται ότι δεν ζουν παγκοσμίως πάνω από 180 δυτικές γκρίζες φάλαινες, ενώ πολύ καλύτερα τα πάνε τα «ξαδέρφια» τους, οι ανατολικές γκρίζες φάλαινες, στην άλλη πλευρά του βόρειου Ειρηνικού, που έχουν ανακάμψει σε πάνω από 20 χιλιάδες.

Έως τώρα ελάχιστα πράγματα ήταν γνωστά για τις μεταναστευτικές συνήθειες και ικανότητες των δυτικών γκρίζων φαλαινών, με τους επιστήμονες να μην αποκλείουν ότι ουσιαστικά αποτελούν ένα ενιαίο είδος με τις ανατολικές.

Όπως αποδείχτηκε από την περίπτωση της «Βαρβάρας», οι φάλαινες αυτές διασχίζουν τη Βερίγγειο Θάλασσα, τον Κόλπο της Αλάσκα και κατεβαίνουν κατά μήκος της Βόρειας Αμερικής έως τον Κόλπο του Μεξικό, όπου κατά πάσα πιθανότητα είχαν κάποτε γεννηθεί.

Κατά την επιστροφή της, η «Βαρβάρα» δεν ακολούθησε ακριβώς την ίδια διαδρομή, ενώ δεν σταμάτησε για να τραφεί καθ' όλο το διαρκείας 5,5 μηνών ταξίδι της.

Πηγή: ΑΜΠΕ


Πηγή: naftemporiki.gr