Ιαπωνία: Δέσμευση οικονομικής βοήθειας στα νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού για την κλιματική αλλαγή

Η Ιαπωνία δεσμεύτηκε να χρηματοδοτήσει τα νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού με 450 εκατομμύρια δολάρια για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, η οποία προκαλεί άνοδο της στάθμης των υδάτων και άλλες φυσικές καταστροφές στην περιοχή.

Ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε ανακοίνωσε τη δέσμευση κατά τη διάρκεια διήμερης σύσκεψης με τους ηγέτες των άλλων κρατών στο Ιβάκι της βόρειας Ιαπωνίας.

Η οικονομική βοήθεια θα δοθεί σε δόσεις τα επόμενα τρία χρόνια προκειμένου να βοηθήσει με την καταπολέμηση περιβαλλοντικών καταστροφών και την πρόσβαση σε καθαρό νερό και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη διαχείριση των αποβλήτων και άλλα συναφή θέματα.

Η Ιαπωνία θα βοηθήσει επίσης με την ανταλλαγή και την κατάρτιση εξειδικευμένου προσωπικού. Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν επίσης να συνεργαστούν για τη διατήρηση της θαλάσσιας ζωής και την προώθηση του εμπορίου και των επενδύσεων.

Τα νησιωτικά κράτη περιλαμβάνουν τα νησιά Φίτζι, τα νησιά Μάρσαλ, τις Νήσους Σολομώντος και όλα τα υπόλοιπα κράτη του Ειρηνικού Ωκεανού που απειλούνται από την άνοδο της στάθμης των ωκεανών.

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή που δημοσιεύτηκε το 2014, η κλιματική αλλαγή μπορεί να οδηγήσει σε άνοδο της στάθμης κατά τουλάχιστον ένα μέτρο έως το τέλος αυτού του αιώνα εάν δεν ληφθούν μέτρα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που ευθύνονται για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Εξάλλου την περασμένη Πέμπτη, ο Άμπε ανακοίνωσε νέα χρηματοδότηση υποδομών για την Ασία ύψους 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υπερβαίνοντας τα 100 δισεκατομμύρια που διέθεσε η Κίνα στη νεοσύστατη Επενδυτική Τράπεζα Ασιατικών Υποδομών. Η Ιαπωνία έχει ταχθεί στο πλευρό των ΗΠΑ και δεν προσχώρησε στην τράπεζα, που αριθμεί 57 χώρες μέλη.


Πηγή: naftemporiki.gr