Χρήση τεράστιου μαγνήτη για την ανακάλυψη αρχαίων υπογείων υδάτων

Ένας γιγαντιαίος ηλεκτρομαγνήτης, αερομεταφερόμενος από ένα ελικόπτερο, χρησιμοποιήθηκε για να συγκεντρώσει στοιχεία για τη χαρτογράφηση αρχαίων υπόγειων υδάτων στη δυτική Αυστραλία.

Το ελικόπτερο πέταξε σε ύψος περίπου 90 μέτρων πάνω από τη γη, μεταφέροντας το μαγνήτη που είχε μήκος 28 μέτρα και πλάτος 16,5 μέτρα.

Ο μαγνήτης ανίχνευσε μεταβολές στην ηλεκτρική αγωγιμότητα της γης σε μια περιοχή ίση με το μέγεθος της Κροατίας. Αναλύοντας αυτές τις μεταβολές, οι ερευνητές θα μπορούν να εντοπίσουν τι κρύβεται έως και 250 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης. Με βάση την αγωγιμότητα του νερού θα αποκαλυφθεί πόσο φρέσκο είναι και πόσο βαθιά είναι τα κοιτάσματα, αναφέρουν οι υδρογεωλόγοι.

Τα δεδομένα θα συγκριθούν με τις υπάρχουσες πληροφορίες από το έδαφος και μέσω υπολογιστικών μοντέλων θα δημιουργηθούν τρισδιάστατες εικόνες των αρχαίων οδών υπογείων υδάτων, που είναι γνωστά ως παλαιοκανάλια.

Οι πληροφορίες αναμένεται να είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για τις τοπικές αρχές διαχείρισης υδάτων, τους κτηνοτρόφους και τις εταιρείες εξόρυξης, σε μια περιοχή που έχει περιορισμένα επιφανειακά ύδατα.

Παρά το ότι το έργο κάλυψε μια τέτοια τεράστια έκταση, το έκανε με σχετικά περιορισμένο κόστος. Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε πληροφορίες από τη βασική χαρτογράφηση παλαιοκαναλιών από τη δεκαετία του 1980 για να βελτιώσει την περιοχή αναζήτησης, μειώνοντάς την στα 57.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Τα παλαιοκανάλια είναι απομεινάρια αρχαίων συστημάτων ποταμιών που κάποτε έρεαν στην επιφάνεια της γης. Με την πάροδο των χιλιετιών η ροή των ποταμών συσσώρευσε αρκετή άμμο και χαλίκια στο σημείο που τα ποτάμια θάφτηκαν κάτω από την επιφάνεια της γης.

 


Πηγή: naftemporiki.gr