Το Βόρειο Σέλας από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Ο αμερικανός αστροναύτης, Σκοτ Κέλι, μοιράστηκε μερικές καταπληκτικές φωτογραφίες από το φαινόμενο Aurora Borealis όπως είναι γνωστό στα λατινικά, μέσω twitter στο οποίο έχει πρόσβαση χάρη στο δορυφόρο που υπάρχει στο για την ώρα σπίτι του, τον διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Οι εικόνες που αποτυπώνουν το φυσικό φαινόμενο Βόρειο Σέλας, που λαμβάνει χώρα αυτό το διάστημα είναι πράγματι εκπληκτικές.

Our sun was very active again last night! #GoodMorning from @Space_Station. #YearInSpace pic.twitter.com/syWP7QrPmM

— Scott Kelly (@StationCDRKelly) Οκτώβριος 8, 2015

Το Σέλας θεωρείται ένα από τα ωραιότερα φαινόμενα που έχει να προσφέρει η φύση: ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων, αιφνίδιες εμφανίσεις και γρήγορες μεταμορφώσεις. Η εμφάνιση τουαν και πολύ σπάνια για παραμεσόγειες χώρες, κίνησε το ενδιαφέρον των ανθρώπων από την αρχαιότητα και ήταν γνωστό στους αρχαίους Έλληνες.

The daily morning dose of #aurora to help wake you up. #GoodMorning from @Space_Station! #YearInSpace pic.twitter.com/Ar6ScCbUPo — Scott Kelly (@StationCDRKelly) Οκτώβριος 7, 2015

Πρώτος επιστημονικά παρατηρητής του φαινομένου μάλιστα φέρεται να είναι ο Αριστοτέλης. Η φωτοβολία της ατμόσφαιρας (πάντα κατά τον Αριστοτέλη) δεν είναι ομοιογενής αλλά τα φάσματα του φαινομένου αυτού παρουσιάζουν χάσματα. Και είναι εκείνα που παρουσιάζουν ακριβώς το Σέλας ως «ουράνιες κουρτίνες» που κυματίζουν ή «ουράνιες μπαλαρίνες», όπως χαρακτηρίζεται το φαινόμενο από τους σύγχρονους παρατηρητές.

#NorthernLights mixed with the clouds below look rather imposing. #GoodMorning from @Space_Station! #YearInSpace pic.twitter.com/n3TLEPNq5G — Scott Kelly (@StationCDRKelly) Οκτώβριος 5, 2015

Τέτοια φαινόμενα, τα οποία γενικά ονομάζονται aurorae, δημιουργούνται από τη σύγκρουση φορτισμένων σωματιδίων (κυρίως ηλεκτρονίων, αλλά και πρωτονίων) από το διάστημα, τα οποία παγιδεύονται στο μαγνητικό πεδίο της γης.

#Aurora and all that jazz over #Chicago city lights. #YearInSpace pic.twitter.com/xja5W2lkWy — Scott Kelly (@StationCDRKelly) Οκτώβριος 2, 2015

Νωρίτερα είχε δημοσιευτεί και το παρακάτω βίντεο που απεικονίζει το φαινόμενο έτσι όπως καταγράφηκε από το δορυφόρο


Πηγή: newsbeast.gr