Κλιματισμός: τι δεν γνωρίζουμε γι’ αυτόν – αν και θα έπρεπε!



Κλιματισμός: τι δεν γνωρίζουμε γι’ αυτόν


Η σχέση μας μαζί του θυμίζει κάπως την κλασική φράση «μαζί δεν κάνουμε και χώρια δεν μπορούμε». Ειδικά τα τελευταία χρόνια, το δεύτερο μέρος της φράσης επιβεβαιώνεται πανηγυρικά: με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής να φέρνουν αναπάντεχους καύσωνες από τον Μάιο, ο κλιματισμός στα σπίτια και στα αυτοκίνητο είναι πλέον ένας από τους βασικούς παράγοντες ευζωίας. Όσο για το «μαζί δεν κάνουμε», η προέλευσή του σχετίζεται με διάφορα δεινά που έχουμε μάθει να αποδίδουμε στα κλιματιστικά, χωρίς όμως, στην πραγματικότητα, να έχουν εκείνα την ευθύνη. Από αυτά, μερικά από τα πιο συνηθισμένα σωστά & λάθη είναι:

«Τα κλιματιστικά σώζουν ζωές»

Ακούγεται υπερβολικό, αλλά δεν είναι. Ειδικά για ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένους, ασθενείς κτλ.) που παρουσιάζουν πραγματική δυσφορία στη ζέστη και ο οργανισμός τους δεν μπορεί να ανταποκριθεί σ’ αυτήν, η σταθεροποίηση μιας «λογικής», δροσερής θερμοκρασίας μπορεί να κάνει τη διαφορά ακόμα και ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο. Αντίθετα, σ΄ αυτές τις περιπτώσεις η ανακύκλωση του ζεστού αέρα από ανεμιστήρες, όχι μόνο δεν βοηθάει, αλλά μπορεί να είναι επικίνδυνη, Γι’ αυτό, η αναφορά στη θνησιμότητα εξαιτίας ζέστης είναι, από μια άποψη, Σωστή.

«Άνοιξα το air-condition και κρυολόγησα»

Εάν κρυολογήσατε, το πιθανότερο είναι ότι κολλήσατε κάποιον από τους εκατοντάδες ιούς που ευθύνονται για τα δυσάρεστα συμπτώματα του κρυολογήματος. Οι ιοί αυτοί επιζούν όλο το χρόνο και δεν επηρεάζονται από την έκθεσή (σας) στον ψυχρό αέρα, ο οποίος μπορεί ωστόσο να προκαλέσει ψύξη αν εκτεθείτε σ’ αυτόν με λάθος τρόπο. Η λύση για την ψύξη είναι να ρυθμίζετε τη θερμοκρασία του κλιματιστικού έτσι ώστε να μην είναι πάνω από 6-7 βαθμούς μεγαλύτερη από την εξωτερική. Συνεπώς, είναι Λάθος να συνδέετε κρυολογήματα και άλλες λοιμώξεις με το κλιματιστικό σας.

«Έχουμε ανοιχτό όλη μέρα το κλιματιστικό στο γραφείο και γεμίσαμε μικρόβια»

Ούτε αυτό στέκει. Εάν ο κλιματισμός ήταν υπεύθυνος για τη μετάδοση και την εξάπλωση μικροβίων, τα αεροπορικά ταξίδια (και όχι μόνο) θα είχαν καταργηθεί!

Ειδικά τα σύγχρονα κλιματιστικά έχουν φίλτρα προστασίας από τη μετάδοση λοιμώξεων, ενώ ο αέρας τους ανανεώνεται τακτικά. Οι ειδικοί του κλιματισμού γνωρίζουν ποια είναι η επιθυμητή ελάχιστη ροή καθαρού αέρα σε ένα γραφείο, ένα σπίτι ή ένα μαγαζί. Η κατηγορία όμως για μετάδοση μικροβίων είναι Λάθος.

Παρόλα αυτά, ο κλιματισμός μπορεί όντως να προκαλέσει κάποια προβλήματα, όπως αφυδάτωση (επειδή στη δροσιά ξεχνάμε να πίνουμε νερό), ξηροφθαλμία (ειδικά σε όσες και όσους φορούν φακούς επαφής) κτλ. Το Σωστό για να τα αποφύγουμε όλα αυτά είναι να μη χρησιμοποιούμε τον κλιματισμό με Λάθος τρόπο.