Αντλίες Θερμότητας: μια επιλογή με πολλά οφέλη



Αντλίες Θερμότητας: μια επιλογή με πολλά οφέλη


Μπορούν να εγκατασταθούν σε καινούργια ή υπάρχοντα σπίτια, να «συνεργαστούν» με θερμαντικά συστήματα, όπως ενδοδαπέδια θέρμανση, σώματα fan coils για θέρμανση ή ψύξη ή με το λεβητοστάσιο ή και με άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως τα ηλιακά συστήματα. Σε μια εποχή που η συζήτηση για την ενέργεια παραμένει επίκαιρη και που κανείς δεν πιστεύει ότι οι τιμές της θα γίνουν σύντομα πιο προσιτές, οι αντλίες θερμότητας μπαίνουν δυναμικά στη λίστα με τις σύγχρονες, συμφέρουσες και περιβαλλοντικά βιώσιμες επιλογές!

Αντλία θερμότητας ονομάζεται ένα ενεργειακά αποδοτικό σύστημα που απορροφά θερμότητα από τον αέρα του περιβάλλοντος τόσο για θέρμανση όσο και για ψύξη. Εναλλάσσει, δηλαδή, τον κύκλο ψύξης, μεταφέροντας τη θερμότητα του αέρα του περιβάλλοντος στο χώρο, μέσω ενός υδραυλικού συστήματος νερού όπως είναι και τα σώματα καλοριφέρ. Με απλά λόγια, το καλοκαίρι η αντλία θερμότητας αφαιρεί θερμότητα από έναν κλιματιζόμενο χώρο και τη διώχνει στο περιβάλλον, ενώ το χειμώνα αφαιρεί θερμότητα από το περιβάλλον και τη μεταφέρει στον κλιματιζόμενο χώρο.

Σε σπίτια ή επαγγελματικούς χώρους στους οποίους υπάρχει ήδη λέβητας αερίου ή πετρελαίου, οι αντλίες θερμότητας μπορούν να συνδυαστούν με το εγκατεστημένο σύστημα και να μειώσουν το κόστος λειτουργίας του, χωρίς να το καταργούν εντελώς.

Γενικά, υπάρχουν δύο είδη αντλιών θερμότητας:

  1. Οι monoblock αποτελούνται από μία εξωτερική μονάδα, η οποία περιλαμβάνει και το υδραυλικό μέρος και τοποθετείται σε εξωτερικό χώρο, ώστε να απορροφά άμεσα ενέργεια από το περιβάλλον.
  2. Από την άλλη πλευρά, στις split η εξωτερική μονάδα αποτελεί το ψυκτικό συγκρότημα το οποίο απορροφά ενέργεια από τον περιβάλλον, ενώ η εσωτερική μονάδα αποτελεί το υδραυλικό σύστημα που συνδέεται με τις σωληνώσεις της θέρμανσης.

Εάν η αντλία θερμότητας καλείται να λειτουργήσει σε πολύ χαμηλές εξωτερικές θερμοκρασίες έως -15°C ή σε περιπτώσεις που είναι πολύ μικρή και δεν μπορεί να καλύψει επαρκώς τις ανάγκες σε θέρμανση και ζεστό νερό, τότε βοηθά η διατήρηση του υπάρχοντος συστήματος θέρμανσης. Σε μικρές κατοικίες, πάντως, οι αντλίες αντικαθιστούν τον υπάρχοντα λέβητα χωρίς μεγάλες αλλαγές στις υποδομές.

Από πλευράς ενεργειακής οικονομίας και απόδοσης, σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου οι αντλίες θερμότητας είναι η πιο συμφέρουσα λύση.

Ακόμα καλύτερη λύση είναι ο συνδυασμός αντλιών θερμότητας με απλές εφαρμογές ΑΠΕ για παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας, εκμηδενίζοντας το κόστος θέρμανσης.

☎ Ρωτήστε μας για τα μεγέθη, τις εναλλακτικές εγκατάστασης και το είδος της αντλίας θερμότητας που χρειάζεστε, ανάλογα με τις ανάγκες σας! Επισκεφθείτε μια έκθεση Climatism ή καλέστε μας στο 210 8981130.