Ζέστη ή κρύο; Ρυθμίστε σωστά τη θερμοκρασία στο χώρο σας





Όσο παράξενο και αν μας φαίνεται, το ακριβές, ιδανικό ύψος θερμοκρασίας, στους χώρους όπου διαμένουμε και εργαζόμαστε, έχει γίνει αντικείμενο πολλών ερευνών και συζητήσεων ανάμεσα στους ειδικούς. Ειδικά στο σπίτι μας, η θερμοκρασία είναι ένας παράγοντας που σχετίζεται άμεσα με την ποιότητα του ύπνου μας, αλλά και της ζωής μας, γενικότερα. 

 

Ποια είναι η σωστή θερμοκρασία για το υπνοδωμάτιο;

Σ’ αυτό το θέμα, λοιπόν, η πλειονότητα των ειδικών συμφωνούν ότι η καλύτερη θερμοκρασία στο υπνοδωμάτιο, είναι γύρω στους 17-18 βαθμούς Κελσίου, με μάξιμουμ τους 20,5°C. Βέβαια, η αίσθηση είναι διαφορετική για τον καθένα. Άλλος στους 18 βαθμούς ζεσταίνεται και άλλους στους 20 κρυώνει – γι’ αυτό και είναι καλό να επιλέγουμε αυτό που μας κάνει να νιώθουμε πιο άνετα. Και πάλι, όμως, δεν πρέπει να ξεπερνάμε κατά πολύ τους μέσους όρους, δεδομένου ότι οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του ύπνου κουράζουν τον οργανισμό.

Η ιδανική θερμοκρασία εκτός ύπνου

Εκτός των ωρών ύπνου, τώρα, π.χ. κατά την ώρα της εργασίας ή του φαγητού, η ιδανική θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ 19 και 23 βαθμών Κελσίου. Εξυπακούεται, ότι όσο πιο έντονη είναι η σωματική δραστηριότητά μας κατά τις ώρες αυτές, τόσο λιγότερη ζέστη χρειάζεται το σώμα μας. Ας μην ξεχνάμε, επίσης, ότι ακόμη και μισός ή ένας βαθμός διαφορά στη θερμοκρασία του χώρου, προς τα κάτω το χειμώνα και προς τα πάνω το καλοκαίρι, θα λειτουργήσει ευνοϊκά και για το λογαριασμό μας του ηλεκτρικού ρεύματος!

Άλλοι σημαντικοί παράγοντες

Βέβαια, η ποιότητα του ύπνου εξαρτάται και από άλλους παράγοντες, όπως το αν έχουμε ασκηθεί και τι έχουμε φάει πριν ξαπλώσουμε, καθώς και –σε πολύ μεγάλο ποσοστό– από τα επίπεδα υγρασίας, και αντίστοιχα ξηρασίας, στο σπίτι μας. Υπερβολική υγρασία, για παράδειγμα, επηρεάζει και την υγεία των κατοίκων, αλλά και την κατάσταση του σπιτιού, με την εμφάνιση μούχλας, μυκήτων, φθορών στην τοιχοποιία. Επειδή, όμως, το πιο σημαντικό θέμα είναι η υγεία μας, καλό είναι να ξέρουμε ότι, αν τα επίπεδα της υγρασίας στους χώρους όπου διαμένουμε είναι αρκετά πάνω από 50%, γινόμαστε πιο επιρρεπείς σε κρυολογήματα, νιώθουμε ίσως δυσφορία, πιο έντονους πόνους στις αρθρώσεις και πολλά άλλα. Για το θέμα αυτό, διαβάστε το σχετικό μας άρθρο εδώ. Σε όλα αυτά, βοηθά η καλή εξωτερική μόνωση του χώρου μας και η χρήση εξαερισμού σε σημεία όπου υπάρχει λόγος, όπως λόγου χάρη στο μπάνιο, όταν μαζεύει υδρατμούς.

Αντίστοιχα δυσάρεστη και επιβαρυντική για το σώμα –αλλά και το χώρο– είναι και η υπερβολικά ξηρή ατμόσφαιρα.

☎ Ρωτήστε μας για να σας υποδείξουμε την καταλληλότερη λύση για το χώρο σας και να σας δώσουμε τις απαραίτητες συμβουλές, για να απολαμβάνετε το ιδανικό για εσάς κλίμα, μέρα και νύχτα! Επισκεφθείτε μια έκθεση Climatism ή καλέστε μας στο 210 8981130.