Γιατί είναι σημαντικό να διατηρούμε σωστά επίπεδα υγρασίας στο χώρο





Χειμώνα-καλοκαίρι, τα επίπεδα υγρασίας καθορίζουν μεταξύ άλλων το πόσο ανεκτή, αλλά και πόσο υγιεινή είναι η διαβίωση σε ένα χώρο. Το αίσθημα τόσο της ζέστης όσο και του κρύου επιδεινώνεται με την αυξημένη υγρασία, γι’ αυτό και στα μετεωρολογικά δελτία, μαζί με την πρόβλεψη θερμοκρασίας, αναφέρεται συχνά και η πρόβλεψη «αίσθησης», που μπορεί να είναι αρκετά διαφορετική.

Τα αυξημένα επίπεδα υγρασίας –δηλαδή η αυξημένη ποσότητα των υδρατμών στην ατμόσφαιρα– έχουν, γενικά, ποικίλες συνέπειες στην υγεία μας, την κατάσταση του σπιτιού μας και πολλά άλλα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να φροντίζουμε να τα ελέγχουμε! Όταν είναι σωστά ρυθμισμένα, τότε ευνοείται, μεταξύ άλλων, και η καλή λειτουργία του συστήματος θέρμανσης και κλιματισμού, με αποτέλεσμα να νιώθουμε ευχάριστη δροσιά το καλοκαίρι και ωραία ζέστη το χειμώνα. Βέβαια, πολύ πιο σημαντική από την ιδανική θερμοκρασία είναι η υγεία μας, δεδομένου ότι τα υψηλά επίπεδα υγρασίας ευνοούν την δημιουργία μούχλας και βακτηρίων, την παρουσία μυκήτων, ακάρεων κ.ά. Επίσης, για όσους έχουν αλλεργίες ή αναπνευστικά προβλήματα, αυτά είναι πολύ πιθανό να επιδεινωθούν.

Σε ό,τι αφορά στο χώρο μας, ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα όταν τα σπίτια δεν αερίζονται όσο πρέπει, η πολλή υγρασία, που εμφανίζεται με τη μορφή υδρατμών στα τζάμια, περνά και μέσα από την τοιχοποιία. Αυτό εξηγεί και το γιατί βλέπουμε τα σημάδια της υγρασίας στο ταβάνι, στα μπάνια, σε «κλειστά» σημεία κ.λπ. Στην περίπτωση αυτή, ένα καλό σύστημα κλιματισμού που λειτουργεί και ως αφυγραντήρας λύνει αποτελεσματικά το πρόβλημα, προστατεύοντας τόσο την υγεία μας, όσο και τους χώρους μας.

Αντίθετα, αν τα επίπεδα υγρασίας στο χώρο μας είναι πολύ χαμηλά, γινόμαστε πιο επιρρεπείς σε κρυολογήματα και μολύνσεις, μπορεί να εμφανίσουμε ξηροδερμία ή/και ξηροφθαλμία, να νιώθουμε «γαργάλημα» στο λαιμό και πολλά άλλα. Όσο για το χώρο, η ανεπαρκής υγρασία δημιουργεί διάφορα προβλήματα, όπως φθορά σε ξύλινα πατώματα και έπιπλα.

Για να μετρήσουμε την υγρασία σε ένα χώρο θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα θερμόμετρο-υγρασιόμετρο. Σύμφωνα με διάφορες έρευνες, τα σωστά επίπεδα υγρασίας είναι μεταξύ 40% και 60%, ενώ μέσος δείκτης άνεσης είναι 40%-50%. Στα υπνοδωμάτια, τα επίπεδα αυτά πρέπει να πέσουν ακόμη πιο χαμηλά, καθώς η υγρασία επηρεάζει και την ποιότητα του ύπνου.

Τη λύση σε όλα αυτά μπορεί να δώσει ένα καλό κλιματιστικό, που θα διατηρεί τη θερμοκρασία και την υγρασία σε καλά επίπεδα, αφαιρώντας ταυτόχρονα τους κόκκους μούχλας και τα αλλεργιογόνα από τον αέρα του σπιτιού.