Εξοικονομήστε ενέργεια με τη βοήθεια του κλιματιστικούΕξοικονομήστε ενέργεια με τη βοήθεια του κλιματιστικού σας!


Από επιλογή πολυτέλειας που ήταν μέχρι πριν από μερικά χρόνια, σήμερα, το κλιματιστικό αποτελεί σχεδόν αυτονόητο αγαθό για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά. Οι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό είναι αφενός η εξέλιξη της τεχνολογίας που κάνει τα κλιματιστικά όλο και πιο αποτελεσματικά και οικονομικά και αφετέρου τα ειδικά πλεονεκτήματά τους. Ανάμεσα σ’ αυτά, πολύ σημαντικά είναι η ιδιότητά τους να συνδυάζουν θέρμανση ΚΑΙ ψύξη, καθώς και η αυτονομία που προσφέρουν.

Φέτος το χειμώνα, με την Ευρώπη να μπαίνει σε μια από τις πιο σοβαρές, όπως φαίνεται, ενεργειακές κρίσεις της ιστορίας της, στη συζήτηση μπαίνει και ο ιδιαίτερα κρίσιμος παράγοντας του πώς μπορούμε να πετύχουμε μάξιμουμ θέρμανση με μίνιμουμ κόστος. Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι οι πιο χρήσιμες συμβουλές για να κάνουμε το κλιματιστικό μας να συμβάλει αποτελεσματικά στην αισθητή μείωση του λογαριασμού του ρεύματος:

Δώστε του τη θέση που του αξίζει

Αν είστε σε διαδικασία ανακαίνισης του σπιτιού σας ή αγοράς κλιματιστικού –κυρίως επειδή δεν θέλετε να αποφασίζουν οι άλλοι για το πόσο και πώς θα θερμαίνετε το χώρο σας– προσέξτε πολύ πού θα το τοποθετήσετε. Μην βάζετε την εξωτερική μονάδα σε σημεία που είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένα στο κρύο ή τον ήλιο και τη ζέστη. Φυσικά, σε αυτό το θέμα μπορεί να σας βοηθήσει η έμπειρη ομάδα της Climatism, μελετώντας το χώρο σας και προτείνοντας την ιδανική θέση!

«Ο παλιός είναι αλλιώς» και… ακριβός!

Σε κάθε περίπτωση, προσπαθήστε το κλιματιστικό σας να είναι τεχνολογίας inverter και ενεργειακής κλάσης Α. Ο λόγος είναι ότι η λειτουργία ενός παλιού κλιματιστικού στοιχίζει περισσότερο από την αγορά ενός νέου. Για παράδειγμα, με μια νέα συσκευή κλάσης Α+++ γίνεται εξοικονόμηση περίπου 70% στη λειτουργία θέρμανσης (και περίπου 95% στην ψύξη).

Ο κλιματισμός δεν είναι υποχρεωτικός

Μην βάζετε σε λειτουργία το κλιματιστικό σας από συνήθεια. Στην Ελλάδα ειδικά, υπάρχουν πολλές χειμωνιάτικες μέρες με σχετικά υψηλές –ή έστω ανεκτές– θερμοκρασίες, που προσφέρονται για μεγάλη οικονομία. Στην ανάγκη, βάλτε κι ένα παραπάνω «ζιπουνάκι», όπως έλεγαν οι γιαγιάδες μας!

Μακριά από αφηρημάδες!

Το πρωί, φεύγοντας από το σπίτι, βεβαιωθείτε ότι έχετε απενεργοποιήσει το κλιματιστικό. Κλείστε το ακόμα κι όταν εγκαταλείπετε για αρκετή ώρα το χώρο στον οποίο λειτουργεί, κλείστε το και πριν κοιμηθείτε. Εξυπακούεται ότι η ρύθμιση της θερμοκρασίας στη συσκευή πρέπει να γίνεται με προσοχή και πνεύμα οικονομίας. Να θυμάστε ότι, με μια λογική για το χώρο θερμοκρασία, η συσκευή όχι μόνο δεν θα ζορίζεται, αλλά θα λειτουργεί για πολλή ώρα με ελάχιστη κατανάλωση ρεύματος.

Κλισέ, αλλά σοφό

Ας το επαναλάβουμε: η σωστή, σχολαστική συντήρηση του κλιματιστικού συμβάλλει στην οικονομικότερη λειτουργία του και σας απαλλάσσει σε μεγάλο βαθμό από ξαφνικές δαπανηρές ζημιές. Επίσης, να διατηρείτε τη συσκευή σας καθαρή γιατί και η συσσώρευση σκόνης μπορεί να προκαλέσει βλάβες. Α, ναι – και μην ξεχνάτε να αλλάζετε τακτικά τα φίλτρα!

☎ Καλέστε μας στο 210 8981130 για να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε το κατάλληλο κλιματιστικό για το χώρο σας ή δείτε επιλεγμένα κλιματιστικά στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα, εδώ.