Κλιματισμός: τα «καυτά» σημεία για ένα δροσερό καλοκαίρι!Κλιματισμός: τα «καυτά» σημεία για ένα δροσερό καλοκαίρι!


Ζέστανε, έβρεξε, δρόσισε, κρύωσε, φύσηξε – και κάπου εκεί, λίγο πριν από τα μέσα Μαΐου, ο καιρός θυμήθηκε ότι… μπαίνει καλοκαίρι! Κι επειδή αναμένεται να είναι ένα ιδιαίτερο καλοκαίρι, καλό είναι να είμαστε έτοιμοι για τις υψηλές θερμοκρασίες με σύνεση, αποτελεσματικότητα και οικονομία.

Να, λοιπόν, μερικά –περισσότερο και λιγότερο– κλασικά σημεία που πρέπει να έχουμε υπόψη για τη σωστή, οικονομική λειτουργία και χρήση των κλιματιστικών μας:

Κάνουμε εγκαίρως συντήρηση. Δεν περιμένουμε να μπει Ιούλιος! Καλούμε το εξειδικευμένο συνεργείο, γιατί η σωστή συντήρηση όχι μόνο θα χαρίσει χρόνια στο μηχάνημά μας αλλά θα προλάβει πιθανές, δαπανηρές βλάβες. Επίσης, κάθε 3 χρόνια, ζητάμε καθαρισμό του ανεμιστήρα και του εναλλάκτη στην εξωτερική μονάδα.

Καθαρίζουμε το κλιματιστικό. Ξεκινάμε από τα φίλτρα (τουλάχιστον 1 φορά το μήνα), συνεχίζουμε με τις περσίδες και αποφεύγουμε να καπνίζουμε σε χώρους με κλιματισμό, ώστε να μην ανακυκλώνεται ο καπνός μαζί με τον αέρα.

Ενισχύουμε την απόδοση. Απελευθερώνουμε το χώρο γύρω από το κλιματιστικό, από αντικείμενα που μπορεί να εμποδίζουν τη ροή του αέρα, αξιοποιούμε τις τέντες –αν έχουμε– τα παντζούρια ή τις κουρτίνες για να προστατεύεται ο κλιματιζόμενος χώρος από τον δυνατό καλοκαιρινό ήλιο.

Μέτρον άριστον. Θερμοκρασίες κάτω από 22°C το καλοκαίρι είναι μια δαπανηρή κατάχρηση ενέργειας. Κρατήστε τις μεταξύ 25°C & 28°C. Δεν αφήνουμε τα κλιματιστικά να λειτουργούν μόνα τους στο χώρο. Τη νύχτα τα κλείνουμε προτού κοιμηθούμε ή βάζουμε το χρονοδιακόπτη για να κλείσουν αργότερα.

Ξέρατε ότι…

  • Πρώτοι… «κλιματιστές» ήταν οι αρχαίοι Ρωμαίοι, που διοχέτευαν νερό μέσα στους τοίχους για να ψύχουν τα σπίτια τους. Μιλάμε πάντα για τους προύχοντες!
  • Ο πρώτος περιστρεφόμενος ανεμιστήρας κατασκευάστηκε το 2ο αιώνα στην Κίνα και είχε επτά τεράστιους χειροκίνητους τροχούς.
  • Το Μεσαίωνα, σχεδόν όλα τα σπίτια στο Κάιρο είχαν ανεμιστήρες.
  • Το 1842, ο John Gorrie, Αμερικανός γιατρός, δημιούργησε πάγο με τεχνολογία συμπίεσης, ώστε να ψύχει τον αέρα για τους ασθενείς του.
  • Το πρώτο σύγχρονο ηλεκτρικό κλιματιστικό εφευρέθηκε το 1902, στη Νέα Υόρκη, από τον Willis Haviland Carrier. Αρχική αποστολή της συσκευής του ήταν να ρυθμίζει όχι μόνο τη θερμοκρασία, αλλά και την υγρασία, σε ένα εργοστάσιο εκτυπώσεων.