Κλιματιστικά: μην παραμελείτε τη συντήρηση!

Μια από τις συνηθισμένες παρανοήσεις που συνοδεύουν την αγορά διαφόρων συσκευών για τα σπίτια ή τους χώρους εργασίας μας είναι ότι δεν χρειάζονται τίποτα! Δεν χωρά καμία αμφιβολία, βέβαια, ότι οι σύγχρονες συσκευές έχουν μεγάλες αντοχές και εκτεταμένες περιόδους εγγύησης για τη λειτουργία τους. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι πρέπει να παραγνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητές τους και την επιτακτική ανάγκη να συντηρούνται σωστά. Ειδικά στην περίπτωση των συσκευών κλιματισμού –και όχι μόνο– η παράβλεψη της σωστής συντήρησής τους μπορεί να έχει επιπτώσεις ακόμη και στην υγεία μας!

Ας ξεκινήσουμε από αυτό, που είναι μάλλον και το πιο σημαντικό: η λειτουργία των κλιματιστικών επηρεάζει άμεσα την ποιότητα της ατμόσφαιρας στον χώρο. Στο εσωτερικό τους συγκεντρώνονται, με την πάροδο του χρόνου, βλαβεροί μικροοργανισμοί που επικάθονται στα φίλτρα τους και τα φράζουν, με αποτέλεσμα ο αέρας που απελευθερώνουν τα κλιματιστικά να περιέχει επιβλαβή σωματίδια που ευθύνονται για αλλεργίες, ιώσεις και αναπνευστικά προβλήματα. Το δεύτερο και σχεδόν εξίσου σημαντικό είναι ότι η τακτική συντήρηση των μηχανημάτων αυτών, τους εξασφαλίζει μεγαλύτερη απόδοση, με παράλληλη μείωση του κόστους λειτουργίας του. Αν σε αυτά προσθέσουμε και την παράταση ζωής των συσκευών που συμβαίνει ως αποτέλεσμα της σωστής συντήρησης και λειτουργίας τους, τότε ο όποιος αντίλογος, κυριολεκτικά, συρρικνώνεται!

Αν σκέφτεστε, λοιπόν, να μην περάσετε άλλο καλοκαίρι, στάζοντας σαν βρύση από τη ζέστη, καταγράψτε τις βασικές ανάγκες σας και απευθυνθείτε στους εξειδικευμένους συμβούλους της Climatism, που θα σχεδιάσουν την κατάλληλη για εσάς λύση. Όχι μόνο θα σας βοηθήσουμε να επιλέξετε τις συσκευές εκείνες που θα ανταποκρίνονται τέλεια στις ατομικές ανάγκες σας, αλλά θα θέσουμε στη διάθεσή σας και το έμπειρο προσωπικό μας, για να σας εξηγήσει τι πρέπει να κάνετε για να τις χειρίζεστε σωστά και να αξιοποιείτε στο έπακρο τις δυνατότητες που σας προσφέρουν.

Ενδεικτικοί κανόνες σωστής χρήσης των κλιματιστικών

Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να ξέρετε μερικά μυστικά που αφορούν στη σωστή χρήση των κλιματιστικών, για αποφυγή… μπελάδων!

  • Μην έχετε το κλιματιστικό συνέχεια αναμμένο. Και αυτό θα αρχίσει να κουράζεται και εσείς δεν θα μάθετε να ζείτε σε διαρκώς τεχνητές θερμοκρασίες.
  • Βοηθήστε λίγο την κατάσταση, ειδικά όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν επικίνδυνα: κατεβάστε τα στόρια, κλείστε τις κουρτίνες, κουφώστε τα παντζούρια και κατεβάστε την τέντα – ειδικά όσο ο ήλιος είναι ψηλά.
  • Συνδυάστε το κλιματιστικό με έναν ανεμιστήρα, κατά προτίμηση οροφής.
  • Υπολογίστε να μην έχετε τεράστιες διαφορές θερμοκρασίας με το εξωτερικό περιβάλλον. Μια διαφορά της τάξεως των 7-8 βαθμών είναι ιδανική.
  • Ακούστε προσεχτικά τι έχει να σας πει το εξειδικευμένο μας προσωπικό για το πού και το πώς είναι καλύτερο να τοποθετηθεί η συσκευή.
  • Σε κάθε περίπτωση, προστατεύσετε το κλιματιστικό σας από την ηλιακή ακτινοβολία και από έντονα καιρικά φαινόμενα.
  • Αποφεύγετε το κάπνισμα σε κλιματιζόμενο χώρο. Η ανακύκλωση του καπνού και των σωματιδίων της σκόνης είναι και ένας από τους βασικότερους παράγοντες εμφάνισης αλλεργιών.

Αυτές είναι μερικές πολύ βασικές και απαραίτητες οδηγίες για την ανάγκη συντήρησης των κλιματιστικών συσκευών. Εφαρμόστε τις για να γίνετε μια… ωραία ατμόσφαιρα – και αν χρειάζεστε περαιτέρω βοήθεια, είμαστε στη διάθεσή σας!