Όταν τα κλιματιστικά «γερνούν»Όταν τα κλιματιστικά «γερνούν»


Οι εποχές αλλάζουν με ρυθμούς που δεν αφήνουν πια πολλά περιθώρια για ουδέτερα διαλείμματα. Όπως το φθινόπωρο μπορεί να φέρει έναν καύσωνα ή, σε πιο ακραίες περιπτώσεις, έναν χιονιά, το ίδιο μπορεί να συμβεί με την άνοιξη, που μπορεί να μετατραπεί απροειδοποίητα σε καυτό καλοκαίρι, πολύ πριν την ώρα του.

Για τα κλιματιστικά μας, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είναι ετοιμοπόλεμα για κάθε ενδεχόμενο. Ο Απρίλιος και ο Οκτώβριος είναι οι ιδανικοί μήνες για να τους κάνουμε ένα καλό σέρβις και να εξασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία τους, όταν θα έρθουν οι δύσκολες μέρες της ζέστης ή του κρύου, αντίστοιχα.

Η καλή συντήρηση προϋποθέτει ότι θα πρέπει να καλέσουμε έναν έμπειρο ψυκτικό, ο οποίος ξέρει τι ακριβώς πρέπει να κάνει ώστε το κλιματιστικό να λειτουργεί σταθερά, να μην είναι πιθανό να εμφανίσει βλάβες, να αποδίδει αέρα καλής ποιότητας, να είναι κατά το δυνατόν αθόρυβο, να κάνει εξοικονόμηση ενέργειας και να κερδίσει χρόνο ζωής. Οι βασικοί κίνδυνοι ενός κλιματιστικού που δεν συντηρείται σωστά είναι να απελευθερώνει μικρόβια και παθογόνους οργανισμούς στο περιβάλλον, να γίνει βασική αιτία αύξησης των λογαριασμών του ηλεκτρικού και να «γεράσει» πριν την ώρα του. Γι’ αυτό και φωνάζουμε τον ειδικό που θα αλλάξει ή θα καθαρίσει τα φίλτρα του, θα καθαρίσει το σωλήνα αποβολής του νερού, την εξωτερική μονάδα, τα καλύμματα των ανεμιστήρων και τις φτερωτές, θα ελέγξει τα επίπεδα των ψυκτικών υγρών και, γενικά, θα φροντίσει να επαναφέρει το μηχάνημα στην καλύτερη δυνατή κατάσταση λειτουργίας.

Υπάρχουν όμως και αρκετές περιπτώσεις, όπου τα σημάδια γήρανσης του κλιματιστικού είναι ορατά, υποδεικνύοντας την ανάγκη αντικατάστασής του. Όπως συμβαίνει με τη συντριπτική πλειονότητα των συσκευών, έτσι και τα κλιματιστικά δεν ζουν για πάντα. Όταν δείτε την απόδοσή τους να πέφτει κατακόρυφα, τότε είναι η ώρα να σκεφτείτε την αντικατάστασή τουw ως την καλύτερη και οικονομικά πιο συμφέρουσα λύση. Πότε όμως πρέπει να γίνει αυτό;

Οι… ρυτίδες που σημαίνουν την ανάγκη αντικατάστασης του κλιματισμού έχουν καταρχάς να κάνουν με την ηλικία του. Συνήθως, η μέση διάρκεια ζωής ενός κλιματιστικού είναι γύρω στα 10-15 χρόνια, μετά τα οποία θα πρέπει να αντικατασταθεί. Σίγουρα σημάδια γήρανσης είναι η ηλεκτρική ανεπάρκεια και η φθορά στις ηλεκτρικές συνδέσεις, η φθορά του σωλήνα της αποχέτευσης συμπυκνωμάτων, τα προβλήματα στους αισθητήρες, η βλάβη στην πλακέτα κ.λπ.

Το πιο σημαντικό όμως που θα μας κάνει, από μια ακριβή γενική επισκευή, να προτιμήσουμε την αντικατάσταση του κλιματιστικού μας με ένα καινούργιο, νέας τεχνολογίας, είναι ότι τα παλαιότερα μηχανήματα είναι πολύ πιο ενεργοβόρα. Αυτό σημαίνει ότι μια νέα, υψηλότερης ενεργειακής κλάσης συσκευή είναι πιο συμφέρουσα οικονομική επιλογή, δεδομένου ότι με την εξοικονόμηση της ενέργειας θα γίνει πιο γρήγορα η απόσβεσή της αγοράς της. Είναι χαρακτηριστικό ότι μια συσκευή τάξης ενεργειακής απόδοσης A+++ μπορεί να εξασφαλίσει μείωση της κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας έως και 80%!


☎ Καλέστε μας στο 210 8981130 για να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε το κατάλληλο κλιματιστικό για το χώρο σας ή δείτε επιλεγμένα κλιματιστικά στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα, εδώ.