Τα μυστικά της καλής συντήρησης των κλιματιστικών

Τα κλιματιστικά, όπως και όλα τα συστήματα θέρμανσης και ψύξης, έχουν αυξημένες ανάγκες σωστής συντήρησης, δεδομένου ότι κάθε μορφής δυσλειτουργία τους έχει άμεση επίπτωση και στο πορτοφόλι μας, αλλά και στην υγιεινή των χώρων μας!

Τα κλιματιστικά έχουν και την επιπλέον ιδιαιτερότητα, ότι, συνήθως, διαθέτουν εξωτερικές μονάδες, οι οποίες είναι διαρκώς εκτεθειμένες στις καιρικές μεταβολές, τη ρύπανση κ.λπ. Είναι, λοιπόν, απαραίτητο, να καλείτε μια φορά το χρόνο έναν ειδικό τεχνικό-ψυκτικό για να πραγματοποιήσει έναν σε βάθος επαγγελματικό καθαρισμό.

Όλες οι σοβαρές εταιρείες του χώρου μπορούν να σας συστήσουν εξειδικευμένους επαγγελματίες οι οποίοι θα συντηρήσουν το μηχάνημά σας σύμφωνα με τις προδιαγραφές του και με τα κατάλληλα ανταλλακτικά. Προγραμματίστε το σέρβις είτε για την άνοιξη είτε για το φθινόπωρο, σε εποχές δηλαδή πριν από τη βαριά χρήση του καλοκαιριού ή του χειμώνα αντίστοιχα. Είπαμε: σωστή συντήρηση σημαίνει:

  • διατήρηση της υψηλής απόδοσης του μηχανήματος –η οποία, αλλιώς, φθίνει από χρόνο σε χρόνο–
  • οικονομία και
  • πιο υγιεινοί χώροι.

Τι μπορείτε να κάνετε μόνοι σας

Στο μεταξύ, ανάμεσα στις ετήσιες επισκέψεις των τεχνικών, καλό είναι να κάνετε κι εσείς μια μικρή συντήρηση του κλιματιστικού, εκτελώντας τις παρακάτω εργασίες:

Μια φορά το μήνα περίπου, ελέγξτε τα φίλτρα της εσωτερικής μονάδας: αφαιρέστε τη «μάσκα» του κλιματιστικού σας και πλύντε τα με κρύο νερό. Πριν τα ξαναβάλετε στη θέση τους, περιμένετε να στεγνώσουν, Επίσης, ρωτήστε τον τεχνικό να σας δείξει πώς μπορείτε να καθαρίζετε και τον εξατμιστή και φροντίστε να διατηρείτε καθαρά τις γρίλιες και τα πτερύγια του μηχανήματος, γιατί η σκόνη που συσσωρεύεται εκεί επιστρέφει στον χώρο.

Σε ό,τι αφορά στην εξωτερική μονάδα, μπορείτε να την πλύνετε άφοβα ακόμη και με το λάστιχο με ελεγχόμενη πίεση (μην ξεχνάτε, άλλωστε, ότι οι εξωτερικές μονάδες είναι συχνά εκτεθειμένες στη βροχή). Αφήστε τη να στεγνώσει και θα είναι σαν καινούργια! Επίσης, ελέγξτε το σωληνάκι αποβολής του νερού, για να σιγουρευτείτε ότι υπάρχει ελεύθερη ροή και δεν είναι μπλοκαρισμένο. Τέλος, αποφύγετε να «πνίγετε» τη μονάδα με φυτά, έπιπλα κλπ. ώστε να μην παρεμποδίζεται η κυκλοφορία του αέρα.

Πότε να καλέσετε… άμεση δράση

  • Αν το κλιματιστικό λειτουργεί συνέχεια και δεν σταματά όταν η θερμοκρασία που έχετε ορίσει φτάνει στο επιθυμητό σημείο.
  • Αν, όταν το θέτετε σε λειτουργία, σχηματίζονται λιμνούλες νερού κάτω από τη μονάδα.
  • Και, σε κάθε άλλη περίπτωση που εμφανίζει παράξενη και… ανάρμοστη συμπεριφορά!

☎ Η έμπειρη ομάδα τεχνικών της Climatism είναι στη διάθεσή σας για τη συντήρηση του κλιματιστικού σας! Για κάθε σας απορία σχετικά με τα κλιματιστικά σας μηχανήματα, επισκεφθείτε μια έκθεση Climatism ή καλέστε μας στο 210 8981130.