Κλιματισμός: «μαθήματα» από τον καύσωναΚλιματισμός: «μαθήματα» από τον καύσωνα


Διανύοντας ήδη το δεύτερο μισό του καλοκαιριού, μπορούμε να πούμε ότι φέτος πήραμε μια αρκετά ρεαλιστική γεύση για το τι σημαίνουν η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της. Μετά από έναν ασταθή Ιούνιο, ο Ιούλιος μας επιφύλαξε ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες παρατεταμένης διάρκειας. Και κάπως έτσι, αρχίσαμε να συνειδητοποιούμε ότι τα καλοκαίρια μας θα έχουν πλέον διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά που γνωρίζαμε μέχρι τώρα!

Όπως είναι φυσικό, κάτω από αυτές τις συνθήκες, τα κλιματιστικά εξελίχθηκαν σε απαραίτητα «εφόδια». Ειδικά για τους ηλικιωμένους, τα βρέφη και τις ευπαθείς ομάδες από πλευράς υγείας, η παραμονή σε έναν κλιματιζόμενο χώρο είναι από τις μοναδικές λύσεις ασφάλειας, προκειμένου να διασφαλίζεται η άνεσή τους και μην υπάρξουν επιπτώσεις από τον καύσωνα στον οργανισμό τους.

Όμως, όπως η χρήση του κλιματιστικού στις φυσιολογικές θερμοκρασίες του καλοκαιριού έχει τους κανόνες της, το ίδιο ισχύει και για τον καύσωνα – ειδικά όταν είναι διαρκείας. Για παράδειγμα, αποφεύγουμε η εσωτερική θερμοκρασία να έχει τεράστια διαφορά από την εξωτερική. Εάν, λόγου χάρη, ζούμε σε ένα περιβάλλον 18-20 βαθμών Κελσίου και ξαφνικά βγούμε στους 40 βαθμούς, το σώμα παθαίνει σοκ, το οποίο μπορεί να αποβεί επικίνδυνο. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται προσαρμογή, χαμηλώνοντας σταδιακά την ένταση του κλιματιστικού πριν βγούμε έξω.

Απαραίτητος για τη σωστή χρήση του κλιματιστικού στον καύσωνα είναι και ο τακτικός καθαρισμός των φίλτρων του. Ειδικά σε περιπτώσεις που ξεσπούν πυρκαγιές σε σχετικά κοντινή απόσταση από εκεί που βρισκόμαστε –και που ο αέρας μεταφέρει τοξικά σωματίδια, επιβαρυντικά για τους πνεύμονές μας– διατηρούμε όσο πιο καθαρά μπορούμε τα φίλτρα των κλιματιστικών μας, ώστε να αποφεύγουμε όσο γίνεται την εισπνοή τους. Επιπλέον, στο τέλος της σεζόν προγραμματίζουμε ένα καλό, γενικό σέρβις στη/στις συσκευή/ές μας, ώστε να μπορούν να αποδίδουν στο μάξιμουμ την επόμενη σεζόν.

Τέλος, καλό είναι να αντικαθιστούμε κατά το δυνατό τις παλιές κλιματιστικές συσκευές μας με κλιματιστικά inverter υψηλής ενεργειακής κλάσης. Με αυτόν τον τρόπο αφενός περιορίζουμε στο ελάχιστο την επιβάρυνση του περιβάλλοντος και αφετέρου επιτυγχάνουμε πολύ σημαντική οικονομία στην κατανάλωση οικιακού ρεύματος, σε σχέση με συσκευές παλαιότερης τεχνολογίας!