Κλιματισμός: Συμβουλές για βέλτιστη απόδοση

Αυτό που ξέρουμε είναι ότι ο κλιματισμός των εσωτερικών χώρων έχει εξελιχθεί σε μια απόλυτα απαραίτητη συνθήκη. Αυτό που δεν ξέρουμε είναι ότι για να αποδίδει σωστά και με διάρκεια, έχει κι αυτό τα μυστικά του!

Το συζητάμε τόσο πολύ που, όσο σοβαρό κι αν είναι, καταλήγει κάθε χρόνο να γίνεται και πιο κλισέ: στον τόπο μας, η κλιματική αλλαγή συνδέει πια τα καλοκαίρια μας με παρατεταμένες ζέστες και έντονες περιόδους καύσωνα, τόσο ώστε τα κλιματιστικά να είναι πλέον απαραίτητα, προκειμένου να είναι βιώσιμοι οι χώροι μας.

Το πρώτο βήμα είναι η επιλογή των κλιματιστικών, με κριτήρια την αξιοπιστία, την αποτελεσματικότητα, την τεχνολογία, τη σχέση της ποιότητας με την τιμή και το περιβαλλοντικό αποτύπωμά τους, καθώς θεωρούνται αρκετά ενεργοβόρες συσκευές, Αντί να ψάχνουμε στο χάος της αγοράς και των (όχι πάντα καλών) προσφορών, το καλύτερο είναι να ζητήσουμε από τους ειδικούς να μας προτείνουν λύσεις «κομμένες και ραμμένες» στα μέτρα μας.

Το δεύτερο βήμα είναι η λειτουργία των κλιματιστικών μας με τρόπο που να μας εξασφαλίζει τέλεια δροσιά, με παράλληλη οικονομία. Δείτε μερικά μυστικά και συμβουλές για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα:

  • Σωστή τοποθέτηση: βάζουμε τα κλιματιστικά μας (τις εσωτερικές μονάδες) σε σημεία που ο αέρας τους να μην μας χτυπάει απευθείας, να μην τα βλέπει συνέχεια ο ήλιος, να μην είναι δίπλα σε τζαμαρίες, ηλεκτρικές κουζίνες, φούρνους κλπ. Ρωτάμε τους ειδικούς να μας υποδείξουν τις σωστές θέσεις, τόσο για τα μηχανήματα όσο και για τους θερμοστάτες τους.
  • Σωστή ροή αέρα: το καλοκαίρι, για παράδειγμα, ρυθμίζουμε τις περσίδες του κλιματιστικού όσο γίνεται πιο ψηλά, ενώ το χειμώνα κάνουμε το αντίθετο.
  • Σωστή θερμοκρασία: αποφεύγουμε τις ακρότητες και τις μεγάλες διαφορές ανάμεσα στην εξωτερική και εσωτερική θερμοκρασία, γιατί κουράζουν τον οργανισμό μας. Ιδανική θερμοκρασία θεωρείται συνήθως η γκάμα μεταξύ 19 και 23°C, αν και αυτό διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Για περισσότερες λεπτομέρειες, διαβάστε το σχετικό μας άρθρο εδώ.
  • Σωστή συντήρηση: ακολουθούμε τις οδηγίες για τον καθαρισμό των κλιματιστικών μας και αναθέτουμε τη συντήρησή τους σε εξειδικευμένο συνεργείο, σε τακτά χρονικά διαστήματα.
  • Σωστή ατμόσφαιρα: ειδικά όταν κάνει πολλή ζέστη βοηθάμε κι εμείς, κλείνοντας παντζούρια και κουρτίνες και κατεβάζοντας τέντες, ώστε ο χώρος μας να είναι προστατευμένος από τον δυνατό ήλιο.
  • Σωστή χρήση: συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε το χρονοδιακόπτη ώστε να μη δουλεύει το κλιματιστικό όταν δεν είναι απόλυτα απαραίτητο.
  • Σωστή ανανέωση αέρα: ρωτάμε τον ειδικό αν, ανάλογα με τον τύπο του κλιματιστικού μας, πρέπει να αφήνουμε ελάχιστα ανοιχτό ένα παράθυρο στο χώρο όπου λειτουργεί.

☎ Καλέστε μας στο 210 8981130 για να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε το κατάλληλο κλιματιστικό για το χώρο σας ή δείτε επιλεγμένα κλιματιστικά στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα, εδώ.