Κλιματιστικά: σωστή θέση, σωστή χρήση, σωστή θερμοκρασία

Πώς μπορείτε να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη από τη χρήση του κλιματιστικού, ώστε να εξοικονομείτε χρήματα και ενέργεια;

Λίγο πριν μπούμε στη ζώνη των υψηλών θερμοκρασιών, πολλοί ίσως είστε έτοιμοι να κάνετε το βήμα για την αγορά ενός κλιματιστικού – και καλά θα κάνετε, καθώς όσο περνούν τα χρόνια, τόσο πιο ζεστά φαίνεται ότι θα είναι τα καλοκαίρια μας! Τις περισσότερες φορές περιορίζουμε τα κριτήριά μας για την αγορά τέτοιου είδους εξοπλισμού στα πιο βασικά, όπως είναι η τιμή. Σίγουρα, το οικονομικό θέμα είναι ζωτικής σημασίας για τους αγοραστές.

Από την άλλη πλευρά, είναι πολύ σημαντικό εκτός από την τελική τιμή να συνυπολογίσουμε και άλλα κριτήρια, όπως είναι η εγγύηση του κατασκευαστή, οι περιβαλλοντικές προδιαγραφές και, το κυριότερο ίσως, η αξιοπιστία του αντιπροσώπου. Ο λόγος είναι ότι η δική του εμπειρία και τεχνογνωσία θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε το πιο κατάλληλο για σας μηχάνημα και θα σας καθοδηγήσουν για το πώς μπορείτε να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη από τη χρήση του, ώστε να εξοικονομείτε χρήματα και ενέργεια!

Σωστή θέση του κλιματιστικού

Ένας παράγοντας που παίζει σημαντικό ρόλο στην απόδοση των κλιματιστικών είναι η θέση τους στο χώρο. Αν ανήκετε σ’ αυτούς που σχεδιάζουν την αγορά ενός τέτοιου μηχανήματος, κρατήστε μερικές σημειώσεις ή ρωτήστε μας για να σας συμβουλέψουμε. Σε γενικές γραμμές, αποφύγετε να το τοποθετήσετε κοντά σε συσκευές που εκπέμπουν θερμότητα ή σε σημεία όπου ο αέρας που παράγει θα «χτυπά» απευθείας τους ανθρώπους.

Σωστή χρήση του κλιματιστικού

Η σωστή διαχείριση της λειτουργίας του κλιματιστικού έχει διπλό θετικό αποτέλεσμα: την εξοικονόμηση ενέργειας και την εξοικονόμηση χρημάτων. Είτε λοιπόν το αποκτήσετε τώρα είτε έχετε ήδη κλιματιστικό μηχάνημα, αποφύγετε να το κρατάτε αναμμένο συνέχεια. Σίγουρα, όταν λειτουργεί συνεχόμενα σε μία σταθερή θερμοκρασία, λειτουργεί οικονομικά. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, λοιπόν, δεν συμφέρει να το κλείνετε και να το ανάβετε ξανά.

Εάν, όμως, πρόκειται να απουσιάσετε για διάστημα αρκετών ωρών, καλύτερα να το απενεργοποιείτε. Πολλοί ενεργούν αντίθετα, αφήνοντας το κλιματιστικό αναμμένο ακόμη και τις ώρες που λείπουν από το σπίτι, ώστε να το βρουν δροσερό όταν επιστρέψουν. Με αυτόν τον τρόπο, αυξάνουν την κατανάλωση ενέργειας. Μάλιστα, επειδή το σπίτι στο μεταξύ έχει κρυώσει αισθητά, το κλείνουν για να κοιμηθούν, μετά, στη διάρκεια της νύχτας ζεσταίνονται και το ανάβουν στο φουλ, ξυπνούν… τουρτουρίζοντας και πάει λέγοντας! Το πιο σωστό είναι, επιστρέφοντας στο σπίτι, να κλείσετε πόρτες και παράθυρα, να ανοίξετε το κλιματιστικό και να διακόψετε τη λειτουργία του μετά από λίγη ώρα. Αν αναμένεται πολύ ζεστή νύχτα, μπορείτε να το αφήσετε αναμμένο, αλλά σε σχετικά υψηλή θερμοκρασία και έχοντας παράλληλα ανοιχτή μια χαραμάδα σε κάποιο παράθυρο.

Σωστή θερμοκρασία

Μιλώντας για θερμοκρασία, να θυμάστε ότι βασικό κριτήριο είναι να μη νιώθετε ούτε ζέστη αλλά ούτε και κρύο στο χώρο. Μια διαφορά πάνω από 10 βαθμούς σε σχέση με το εξωτερικό περιβάλλον είναι, συνήθως, περιττή και άσκοπα δαπανηρή – ίσως μάλιστα και βλαβερή για την υγεία σας! Μάθετε περισσότερα για τη σωστή ρύθμιση της θερμοκρασίας εδώ.

Τέλος, χρειάζεται να πούμε ξανά πόσο σημαντική είναι η τακτική συντήρηση του κλιματιστικού; 🙂

☎ Η έμπειρη ομάδα της Climatism είναι στη διάθεσή σας για την αγορά νέου κλιματιστικού ή τη συντήρηση του παλιού σας μηχανήματος! Για κάθε σας απορία, καλέστε μας στο 210 8981130.