Κλιματιστικά: συμβουλές αποτελεσματικής λειτουργίαςΚλιματιστικά: συμβουλές αποτελεσματικής λειτουργίας


Ακούγεται από πολλούς ότι μετά από ένα βαρύ χειμώνα, όπως ήταν ο φετινός, δεν αποκλείεται το καλοκαίρι να δοκιμαστούμε από έντονους καύσωνες. Αντίστοιχη «δοκιμασία» υφίστανται και τα κλιματιστικά μας – από το απίστευτο βάρος του χιονιού που σήκωσαν ακόμη και τον Μάρτιο, μέχρι τις εξοντωτικές θερμοκρασίες που μας ταλαιπωρούν στις μεγάλες ζέστες.

Το μυστικό για να αντέχουν τα κλιματιστικά μας στο χρόνο και τις καταπονήσεις είναι να είναι καλά συντηρημένα.

  • Διαφορετικά, χάνουν κάθε χρόνο ένα ποσοστό της απόδοσής τους, με αποτέλεσμα ένα κλιματιστικό των 12.000 BTU να φτάσει, μετά από κάποια χρόνια, να αποδίδει σαν να είναι 9.000 BTU.
  • Η καλή συντήρηση των κλιματιστικών παίζει επίσης ρόλο και στην αφύγρανση των χώρων – και όλοι ξέρουμε πόσο σημαντικός δείκτης είναι η υγρασία για το πώς νιώθουμε μέσα στο χώρο.
  • Άλλο σημαντικό πλεονέκτημα της σωστής συντήρησης είναι ότι κρατά μακριά τα βακτηρίδια, καθώς και αλλεργιογόνα συστατικά.
  • Τέλος –και δώστε προσοχή σ’ αυτό– η σωστή συντήρηση των κλιματιστικών μας θα βοηθήσει στο να εξοικονομήσουμε ποσοστό γύρω στο 5% από το κόστος λειτουργίας τους!

Όταν αγοράζουμε ένα κλιματιστικό, ο αντιπρόσωπος θα μας καθοδηγήσει σχετικά με τις ανάγκες συντήρησής του, τις οποίες είναι καλό να ακολουθούμε. Από την άλλη, όσο πιο παλιό είναι, τόσο πιο επιτακτικές γίνονται αυτές οι ανάγκες. Σε κάθε περίπτωση, ας αποφύγουμε να κάνουμε εμείς τους μάστορες κι ας απευθυνόμαστε πάντα στα εξουσιοδοτημένα συνεργεία, όπως της Climatism.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε εμείς μόνοι μας είναι να καθαρίζουμε μια φορά το μήνα τα φίλτρα των κλιματιστικών μας, να ξεσκονίζουμε τις γρίλιες στην εσωτερική μονάδα και να ξεπλένουμε με νερό την εξωτερική. Επίσης, αν η εξωτερική μονάδα βρίσκεται κοντά σε δάπεδο, στον κήπο, τη βεράντα ή την αυλή μας, θα πρέπει να προσέχουμε να μην υπάρχουν κοντά της (σε απόσταση μικρότερη από 30 εκατοστά) γλάστρες, φυτά ή άλλα στοιχεία που να εμποδίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία του αέρα μέσα στο μηχάνημα.

Να θυμάστε ότι ένα καλοσυντηρημένο κλιματιστικό μπορεί να λειτουργεί αποτελεσματικά για περισσότερα από 10 ή και 15 χρόνια, ενώ η τακτική συντήρηση το προστατεύει συχνά και από μια απροσδόκητη, σοβαρή βλάβη που μπορεί να συμβεί την πιο ακατάλληλη στιγμή! Κι αν σας προβληματίζει το κόστος αυτής της συντήρησης, σκεφτείτε ότι σωστή λειτουργία σημαίνει οικονομική και μακρόβια λειτουργία.

Τέλος, τώρα που μπήκε η άνοιξη και πριν τις μεγάλες ζέστες, δοκιμάστε τη λειτουργία του κλιματιστικού σας στην ψύξη για να σιγουρευτείτε ότι δεν σας επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις!