Nόσος των Λεγεωνάριων: τι πρέπει να ξέρουμε γι’ αυτή;





Το 1976, ανάμεσα στα μέλη της «Λεγεώνας της Αμερικής», που συνεδρίαζε σε ένα ξενοδοχείο στη Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών, ξέσπασε μεγάλη επιδημία ενός νοσήματος του αναπνευστικού που συνοδευόταν από πυρετό και είχε οξεία μορφή. Περίπου ένας στους επτά από όσους προσβλήθηκαν από τη νόσο, εμφανίζοντας συμπτώματα πνευμονίας, δεν κατάφερε να επιζήσει, γεγονός που αυτόματα την κατέταξε ανάμεσα στις πολύ επικίνδυνες του είδους.

Κατά την ανάλυση των αιτιών που προκάλεσαν το θανατηφόρο κακό, διατυπώθηκε η θεωρία ότι έφταιγε ένα βακτήριο που μεταδόθηκε από το σύστημα κλιματισμού. Έκτοτε, το βακτήριο ονομάστηκε Legionella pneumophila (Λεγεωνέλλα η πνευμονόφιλος), ενώ συνέχισαν να αναφέρονται αμέτρητα κρούσματα σε όλο τον κόσμο, πολλά από τα οποία υπήρξαν θανατηφόρα.

Η Legionella pneumophila είναι κυρίως υδρόβια, καθώς έχει ανιχνευθεί μόνο σε υδάτινα συστήματα, όπως λίμνες, ποτάμια, δεξαμενές, καθώς και σε συστήματα ύδρευσης και ψύξης μεγάλων κτιρίων, όπου ζει συμβιωτικά με την αμοιβάδα. Μπορεί να πολλαπλασιαστεί σε θερμοκρασίες μεταξύ 20°C και 55°C, ενώ ευνοϊκοί παράγοντες για την ανάπτυξή της είναι η παρουσία σκουριάς ή φυκιών.

Οι διαπιστώσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα να συνδεθεί με τα συστήματα κλιματισμού και να επικρατήσει για πάρα πολλά χρόνια η άποψη ότι υπεύθυνα για τη Νόσο των Λεγεωνάριων είναι τα μηχανήματα air condition. Σήμερα, η άποψη αυτή έχει καταρριφθεί σε μεγάλο βαθμό και τα συστήματα κλιματισμού έπαψαν πλέον να θεωρούνται πηγές μετάδοσης του βακτηρίου, καθώς ιδιαίτερα στα κλειστού κυκλώματος συστήματα κλιματισμού δεν υπάρχουν στάσιμα νερά, ούτε κατάλληλες θερμοκρασίες για την ανάπτυξη των βακτηρίων.

Παρόλα αυτά, επειδή πρόκειται για κλειστά κυκλώματα μέσα στα οποία εύκολα δημιουργείται πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη μικροβίων, βακτηρίων και ιών, καλό είναι να ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα που διασφαλίζουν την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία τους, προστατεύοντας ταυτόχρονα την υγεία μας:

  • Να καθαρίζουμε τα φίλτρα τους σε τακτά διαστήματα
  • Να αερίζουμε συστηματικά το χώρο μέσα στον οποίο λειτουργούν, αφήνοντας για παράδειγμα λίγο ανοιχτό το παράθυρο
  • Να διατηρούμε τη θερμοκρασία του χώρου σταθερή και να αποφεύγουμε τις απότομες εναλλαγές της (οι συνθήκες θεωρούνται ιδανικές όταν η θερμοκρασία είναι γύρω στους 25 βαθμούς Κελσίου και η υγρασία δεν ξεπερνά το 65%)
  • Όταν υπάρχει μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ εσωτερικής και εξωτερικής (κάτι που συμβαίνει συχνά το καλοκαίρι στο αυτοκίνητο) να δίνουμε στον οργανισμό μας χρόνο προσαρμογής, κλείνοντας για παράδειγμα το κλιματιστικό τουλάχιστον 20 λεπτά πριν βγούμε από το όχημα.

Σε κάθε περίπτωση, συμπτώματα όπως πονοκέφαλος, μυϊκοί πόνοι, ρίγη, υψηλός πυρετός, βήχας ίσως και με αίμα, δύσπνοια, πόνος στο στήθος, ναυτία, έμετος, διάρροια ή σύγχυση θα πρέπει να μας οδηγήσουν αμέσως στον γιατρό!

☎ Χρειάζεστε συντήρηση στα κλιματιστικά σας μηχανήματα; Είμαστε στη διάθεσή σας: 210 8981130.