Ελαχιστοποιήστε τις απώλειες θερμότητας



Ελαχιστοποιήστε τις απώλειες θερμότητας


Αν υπάρχει ένας εχθρός της θαλπωρής που έχουμε ανάγκη τις κρύες μέρες του χειμώνα, αυτός δεν είναι άλλος από την απώλεια θερμότητας. Οι αιτίες που την προκαλούν είναι πάρα πολλές, αλλά οι περισσότερες αντιμετωπίζονται, με στόχο το «χρυσό» συνδυασμό καλύτερης θέρμανσης και οικονομίας!

Σε γενικές γραμμές, τα πιο παλιά σπίτια με τα ξύλινα, ξεπερασμένα κουφώματα χάνουν θέρμανση από πολλά σημεία που δεν είναι εύκολο να σφραγιστούν, εκτός και αν προχωρήσει κάποιος σε ανακατασκευή της μόνωσης των χώρων.

Ακόμα και στα σύγχρονα σπίτια, όμως, υπάρχουν σημεία από τα οποία εύκολα χάνεται θερμότητα, όπως παράθυρα, πόρτες, δάπεδα, οροφές, συνδέσεις εξωτερικών στοιχείων, σωληνώσεις και άλλα. Ακόμα και μια εξωτερική πρίζα στο μπαλκόνι της κουζίνας η οποία επικοινωνεί με την αντίστοιχη εσωτερική μπορεί να οδηγήσει σε μικρή απώλεια θερμότητας, χωρίς να το συνειδητοποιούμε.

Ξεκινώντας από τα αυτονόητα, η επένδυση σε καινούργια κουφώματα με διπλά τζάμια κ.λπ., είναι μία σίγουρη λύση για να μένει η ζέστη μέσα στο χώρο όπου ζούμε. Αν δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα, τότε μπορούμε να βάλουμε ειδικά λάστιχα και αεροστόπ σε πόρτες και παράθυρα.

Προσοχή θέλουν επίσης τα κενά που υπάρχουν γύρω από καλώδια ή σωληνώσεις, από τα οποία μπορεί πολύ εύκολα να μπει κρύος αέρας στο εσωτερικό του σπιτιού. Σε αυτή την περίπτωση, τα σφραγίζουμε με αυτοκόλλητα ειδικά προϊόντα ή με σιλικόνη.

Όταν επιλέγουμε θερμαντικά μέσα, όπως π.χ. κλιματιστικά, καλό είναι να αναθέσουμε στους ειδικούς να κάνουν μια μελέτη, σχετικά με το πόσο ισχυρά πρέπει να είναι και σε ποια σημεία του σπιτιού θα πρέπει να τοποθετηθούν (στο κομμάτι αυτό, μπορεί να βοηθήσει η έμπειρη ομάδα της Climatism). Στη συνέχεια, αποφεύγουμε να τα καλύπτουμε με καλύμματα ή άλλα εμπόδια. Φυσικά, πολύ σημαντική είναι και η τακτική συντήρησή τους, ώστε να λειτουργούν πάντοτε απρόσκοπτα και χωρίς δραματική μείωση της απόδοσής τους.

Μικρά tips για περισσότερη ζέστη
  • Όταν μαγειρεύουμε στο φούρνο, τελειώνοντας το φαγητό τον σβήνουμε και αφήνουμε την πόρτα του μισάνοιχτη, μετατρέποντάς τον για λίγη ώρα σε «αερόθερμο».
  • Αντίστοιχα, όταν κάνουμε ντους αφήνουμε την πόρτα του μπάνιου λίγο ανοιχτή, ώστε ο ατμός και η θερμότητα να ζεστάνουν τους διπλανούς χώρους του σπιτιού. Η ταυτόχρονη χρήση ενός αφυγραντήρα θα βοηθήσει να πέσουν τα επίπεδα υγρασίας.
  • Γενικά, αφαιρούμε την υγρασία από τα σημεία στα οποία εμφανίζεται, όπως γύρω από τις πόρτες και τα παράθυρα. Διαβάστε περισσότερα σχετικά: Γιατί είναι σημαντικό να διατηρούμε σωστά επίπεδα υγρασίας στο χώρο;
  • Τα χαλιά, οι φλοκάτες, τα φωτιστικά, οι κουρτίνες και τα ριχτάρια, όχι μόνο συγκρατούν τη θερμότητα, αλλά συμβάλλουν και στο αίσθημα ζεστασιάς.
  • Όταν η μέρα είναι ηλιόλουστη ανοίγουμε τις κουρτίνες και τα στόρια για να ζεσταθεί το σπίτι και να φύγει η υγρασία. Μόλις αρχίσει να πέφτει ο ήλιος τα ξανακλείνουμε.
  • Αν το σπίτι διαθέτει τζάκι, κλείνουμε το καπάκι («τάμπερ») ώστε να μη διαφεύγει θερμότητα από την καμινάδα.