Θέρμανση με air-condition: πολλά τα υπέρ!





Πετρέλαιο ή ρεύμα; Κεντρικός καυστήρας ή κλιματιστικό; Στο δίλημμα για το πώς ζεσταινόμαστε το χειμώνα, που έχει να κάνει κυρίως με το χρηματιστήριο της ενέργειας, έχει προστεθεί και μια άλλη παράμετρος: η ανάγκη της αυτονομίας στη θέρμανση. Αυτό προέκυψε κυρίως τα τελευταία χρόνια με την οικονομική ύφεση που έφερε μεγάλες δυσκολίες στη διαχείριση της κεντρικής θέρμανσης. Η αδυναμία δηλαδή πολλών συγκατοίκων σε πολυκατοικίες να μοιραστούν τα χρήματα για την αγορά πετρελαίου προκάλεσε μεγάλες προστριβές, καθώς «καταδίκαζε» τους υπόλοιπους στη διακοπή της λειτουργίας των καλοριφέρ. Σήμερα, με την πανδημία του κορωνοϊού, το πρόβλημα αυτό έχει πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις.

Έτσι, η ανάγκη αυτονομίας στη θέρμανση αναδεικνύεται σε προτεραιότητα, φέρνοντας στο προσκήνιο τη λύση των κλιματιστικών. Σίγουρα, όπως έχουμε ξαναπεί, η επένδυση σε μια αντλία θερμότητας είναι η ιδανική λύση, αφού προσφέρει ποιοτική θέρμανση και σε βάθος χρόνου γίνεται απόσβεση του αρχικού κόστους – που σίγουρα είναι αρκετά υψηλότερο σε σχέση με την εγκατάσταση κλιματιστικού. Παρόλα αυτά, τα πλεονεκτήματα του air-condition για τη θέρμανση του σπιτιού είναι πολλά. Πριν μιλήσουμε γι’ αυτά –κι επειδή περιλαμβάνουν και το θέμα της οικονομίας– καλό είναι να διευκρινίσουμε ότι εννοούμε τις συσκευές ενεργειακής κλάσης Α, Α+ και Α++*, που είναι σχεδιασμένες για σοβαρή εξοικονόμηση ενέργειας και έτσι δεν θα ανησυχούμε τόσο πολύ για τις… παραδοσιακές αυξομειώσεις στην τιμή του ρεύματος.

*Σύμφωνα με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλες οι ηλεκτρικές συσκευές πρέπει να συνοδεύονται από ενεργειακή ετικέτα η οποία αναγράφει την ενεργειακή κλάση στην οποία ανήκουν. Η ενεργειακή κλάση δείχνει κατά πόσο η συσκευή που έχουμε είναι ενεργοβόρα – δηλαδή αν καταναλώνει πολύ ρεύμα. Η κατανάλωση ρεύματος φαίνεται στην ενεργειακή ετικέτα που συνοδεύει το κλιματιστικό.

Όμως, ο βασικός τρόπος εξοικονόμησης προέρχεται από τη δυνατότητα των κλιματιστικών να υπάρχει αυτονομία σε κάθε χώρο του σπιτιού, κλείνοντας τις μονάδες σε δωμάτια π.χ. που δεν χρησιμοποιούνται. Με τη χρήση τους, επίσης, εκμηδενίζονται και οι προστριβές ανάμεσα στους ενοίκους μιας πολυκατοικίας, καθώς κάθε διαμέρισμα είναι ενεργειακά ανεξάρτητο και δεν επηρεάζει τα άλλα. Είναι επίσης σημαντικό ότι σ’ αυτή την περίπτωση δεν υπάρχουν και κοινόχρηστες απώλειες λόγω ανεπαρκούς συντήρησης του καυστήρα ή των σωληνώσεων του καλοριφέρ.

Βέβαια, για να επιτευχθεί η μάξιμουμ απόδοση των κλιματιστικών και η αξιοποίηση όλων των πλεονεκτημάτων τους, θα πρέπει να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Καταρχάς, θα πρέπει να επιλέξουμε αξιόπιστες μονάδες τύπου inverter, τις οποίες πρέπει να λειτουργούμε και να συντηρούμε σωστά. Σωστή και οικονομική λειτουργία του κλιματιστικού για παράδειγμα είναι η μη υπερβολική διαφορά μεταξύ εξωτερικής και εσωτερικής θερμοκρασίας. Αν έξω έχει 12 βαθμούς κι εμείς επιδιώκουμε ως επιθυμητή θερμοκρασία μέσα στο σπίτι τους 30 βαθμούς, θα υπάρξει σημαντική επιβάρυνση και στο κόστος και στο χρόνο ανταπόκρισης του μηχανήματος.

Τέλος, θα πρέπει επίσης να μελετήσουμε και τα σημεία εγκατάστασης των κλιματιστικών ώστε να έχουν τη βέλτιστη απόδοση ανάλογα με το χώρο. Αυτό, όμως, αφήστε το στους ειδικούς – δηλαδή στην Climatism!

☎ Η έμπειρη ομάδα της Climatism είναι στη διάθεσή σας! Καλέστε μας στο 210 8981130 για να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε το κατάλληλο κλιματιστικό για το χώρο σας ή δείτε επιλεγμένα κλιματιστικά στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα, εδώ.